24 Eylül 2013 Salı

El Yapımı Yeni Tabelamız

   Bu yaz sonu takı sponsorum (!) annemin yerini, biraz yeniledik ve renklendirdik. Sarı raflar, renkli saksılıklar ve onca harika takıya küçük bir teşekkür olsun diye annem için yaptığım ahşap tabela ile yeni yerimiz çok daha sıcak ve eğlenceli oldu.
   Ahşapla ilk defa haşır neşir olmak için, biraz fazla başından büyük bir işe kalkıştım sanırım. Ancak yaptığım birsürü hataya rağmen sonuç pek de fena olmamış değil mi ?
   Merak edenler devam edip, yapım aşamalarıma göz atabilirler.

   Malzemeler;
- IKEA'dan masif ahşap bir raf
- Su bazlı beyaz ve siyah ahşap boyası
- Transfer tutkalı
- Koruyucu vernik
  ps: tabelayı dış mekanda kullanıcağımız için fotoğrafta görünen sprey mat vernik hiç bir işe yaramadı ve sonrasında yeni bir yat verniği aldım ve onu kullandım.
- Zımrpara
- Fırça
  ps: fotoğraftaki fırçayı yüzeyi boyamak için kullandım, ancak yazıları boyamak için farklı kalınlıklarda suluboya fırçalarına ihtiyacınız olacak. 0 numara bir suluboya fırçası mutlaka edinin.
    İşe koyulmadan önce transfer tekniği ile ahşap boyama konulu onlarca video izleyip blog okuduğum için yüzeyi zımparaladım. Beyaz boyayı yüzeye daha kolay yaymak için su ile karıştırarak kullandım.
   Bilgisayarda yazı karakterine karar verip çıktı aldım. Sonrasında fotokopi ile istediğim büyüklüğe getirerek hazırladığım yazılardan harfleri makasla çıkardım ve böylece şablonlarımı elde etmiş oldum. Bu şablonları ahşap üzerine istediğim gibi yerleştirdim ve kalemle çevrelerinden geçtim. Son olarak da siyah ahşap boyası ile içlerini doldurdum. Tüm bu aşamalar sırasında, fotoğrafta görüldüğü üzere  Meriş'im süper el becerisi ile birlikte hep yanımdaydı.
   Çiçek desenleri için ise istediğim deseni bulunca bir çıktı aldım ve transfer tekniğini uyguladım. Ancak izlediğim onca video hiçbir işe yaramadı ve hiçbir bir sonuç alamadım.Tutkal sürerek tersten yapıştırdığım kağıtla birlikte desen de ayrılmaya başladı, yani desen ahşaba transfer olmadı. Ben de hemen tekniğimi değiştirerek dekupaja geçtim. Yani desenlerimi kağıtlarıyla birlikte bıraktım. Tersten yapıştırdığım için çok net desenlerim olamadı ancak, ilk fotoğrafta görüldüğü üzere sanki suluboya ile boyanmış gibi oldular. Bu da benim daha çok hoşuma gitti.
   Son olarak kullandığım yat verniği oldukça güçlü bir koruyucu özelliğe sahip olduğu için yağmurlarda kağıtların, boyaların akması gibi bir korkum kalmadı. Hatta geçen hafta İzmir'de gece yağan şiddetli yağmur sonrası sapasağlam bulduğum tabelam ile bize gücünü kanıtladı.
   ps: Verniklemeden önce, tabelayı asmada kullanıcağınız zinciri takmak için 2 delik açtırmayı unutmayın.

2 yorum:

  1. ellerine sağlık :) çok güzel olmuşş bu kadar uğraşmana değmiş :) çok neşeli ve bol kazançlı günler :))

    YanıtlaSil